Nie wszelkie wina są przygotowane do długotrwałego przechowywania. W większości wypadków zaleca się, aby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się porządniej aniżeli białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wyszukane są przeważnie magazynowane w dębowych beczkach. Drewno tych beczek w większości wypadków dodaje im wyjątkowy aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, tylko około 1 procenta. W tym celu przydatna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W największym stopniu bardzo dobrą temperaturą jest 14 stopni Celsjusza.
W domach wina muszą być magazynowane w szafach lub ewentualnie piwnicach adekwatnie do tego celu przygotowywanych, które powinny spełnić pokrewne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (mrok, miejsce chłodne oraz stabilne, względnie wysoka wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami. W tych pomieszczeniach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej lub leżącej. Z wyjątkiem fenomenalnych zbiorów, nie jest wymagane więcej aniżeli cztery lata do otrzymania wina doskonałej jakości. Zazwyczaj białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, tudzież, pije się w temperaturze pokojowej; wskutek tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Zaleca się spożywanie czerwonego wina o temperaturze pomiędzy 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy sugerują, że bardziej należyte są niższe temperatury, w granicach 15 oraz 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeśli chodzi o białe wino, choć doradza się, żeby pić je chłodne, są wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem i zaleca się unikać bezceremonialnych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeśli chodzi o szampana, choć jest niezwykle popularne i dowcipne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek oraz jego zawartość, etykieta mówi, że ma być rozpoczynany bez pośpiechu. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, żeby się strącił osad.
Reviews
There are no reviews yet.